Thermal Degradation and the Morphology of Chlorosulfonated Polyethylene/Nanoclay Nanocomposites

چکیده:
در این پژوهش نانوکامپوزیت لاستیک هایپالون/نانورس اصلاح شده به روش اختلاط مذاب در مخلوط کن داخلی تهیه شد. اثر نانورس اصلاح شده بر مورفولوژي و خواص حرارتی نانوکامپوزیتهای تولیدی بر اساس آزمونهای پراش پرتوی ایکس، میکروسکوپ الکترونی و آنالیز گرما وزن سنجی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین اثر لاستیک طبیعی اپوکسید شده به عنوان سازگار کننده بر ریزساختار و همچنین پایداری حرارتی نانوکامپوزیت لاستیک هایپالون بررسی شد. در این پژوهش از 3، 6 و phr 9 نانورس اصلاح شده و همچنین از نسبت 2 به 1 از سازگارکننده به نانورس استفاده شد. بررسیهای مورفولوژیکی نشان میدهد که زنجیرهای هایپالون در بین لایههای نانورس قرار میگیرند و نانوکامپوزیتهایی با ساختار لایهای متناوب تشکیل میشود. این درحالیست که استفاده از عامل سازگارکننده کمک شایانی به قرارگیری زنجیرهای هایپالون در بین لایههای نانورس میکند. همچنین استفاده از عامل سازگارکننده پراکندگی نانورس را در ماتریس لاستیک هایپالون بسیار بهبود میدهد. به منظور بررسی اثر نانورس و عامل سازگارکننده در پایداری حرارتی لاستیک هایپالون، آزمون گرما وزن سنجی در محیط نیتروژن با سه نرخ حرارت دهی متفاوت (5، 10 و 20 درجه سانتیگراد بر دقیقه) به انجام رسید. بر اساس نمودارهای به دست آمده از این آزمون، برای لاستیک خالص و نانوکامپوزیت های تولیدی تخریب دومرحله ای به وقوع می پیوندد. نتایج نشان میدهد که نانورس سبب بهبود پایداری حرارتی لاستیک هایپالون میشود که این بهبود در حضور عامل سازگارکننده چشمگیرتر میباشد. به منظور بررسی دقیقتر، از مدلهای تئوری نیز استفاده شد تا بتوان رفتار تخریب حرارتی لاستیک هایپالون مورد ارزیابی قرار گیرد. در این راستا از مدل هایی بر پایه تک نرخ حرارت دهی همچون مدل فریدمن ، فریمن-کارول و چانگ و روشهاي بر پایه چند نرخ حرارت دهی همچون کیسینجر- اکاهیرا – سانوز و فلاین – وال – ازوا استفاده شد و پارامترهای مرتبط واکنش تخریب و انرژی فعال سازی تخریب محاسبه گردید تا از این طریق بتوان فرایند تخریب حرارتی لاستیک را در حضور نانورس و عامل سازگارکننده به نحو شایستهتری دنبال کرد. سامانه های حاوی نانورس به همراه سازگارکننده از انرژی فعالسازی بالاتری برخوردار میباشند که نشان از ایجاد ارتباط قوی میان نتایج مورفولوژیکی و خواص حرارتی (از طریق پارامترهای سینتیکی محاسبه شده) در نانوکامپوزیتهای تولیدی دارد.
کلمات کلیدي: لاستیک هایپالون، نانورس اصلاح شده، نانوکامپوزیت، ریزساختار، رفتار حرارتی
مقدمه:
تخريب پليمر زمينهاي با اهميت از علوم و تکنولوژی پليمر است که از دو دهۀ گذشته به طور فزايندهاي مورد توجه قرار گرفته است. کسب اطلاعات دقيق پيرامون مکانيسمها در تخريب پليمرها به تعیین شرايط مناسب برای توليد، شکلدهی و بهرهبرداری از اين مواد و همچنین یافتن راهکارهایی برای طولانیتر کردن عمر مفيد پليمرها کمک میکند و اينکه از فرايندهای تخريبی استفادههای مثبتی به عمل آورده میشود. تخريب پليمرها از دير زمان مورد شناخت بوده است، از بين رفتن سلولز در چوب، لاستيک در تاير ماشين، ترکخوردن و زردشدن فيلمهای نقاشی از محدود مثالهای هستند که میتوان نام برد. لاستيک هایپالون به عنوان کی از لاستیک های مهندسی قابلیت کاربرد در تکنولوژی های پیشرفته را داراست و با ورود اینگونه پلیمرهای مصنوعی جدید به عرصه رقابت، مسائل جديد بسياری در ارتباط با شناسایی هر چه بیشتر و خواص و کارایی آنها و همچنین بهبود برخی نواقص از اهمیت بسزایی برخوردار است.
نانوکامپوزيتهاي پليمري به عنوان يکي از جالبترين زمينههاي پژوهشي علم پليمر در قرن 21 به شمار ميروند. بازار روبه رشد نانوکامپوزيتهاي پليمري با سرعت رشد سالانه 4/18% تا پايان سال 2008 به ارزش 211 ميليون دلار رسيده است. تقويت پليمرها توسط ذرات نانو مقياس يکي از اميدبخش ترين شيوههايي است که قابليت توليد مواد با کارايي بالا را ممکن مي سازد. در سالهاي اخير پژوهشگران تحقيقات خود را بر زمينه نانوکامپوزيتهاي لاستيک – نانورس متمرکز ساختهاند که علت اين امر بهبود قابل توجه خواص فيزيکي-مکانيکي، پايداري حرارتي، مقاومت بالاتر در برابر فرسودگي، مقاومت در برابر عبور سيالات، اشتعالپذيري کمتر و غيره ميباشد. چنين بهبودي را ميتوان تنها با افزودن ميزان اندکي نانورس (phr5-1) به لاستيک به دست آورد.. لاستيک هایپالون نيز به عنوان پرمصرفترين لاستيک در بسياري از کاربردهاي مهندسي مورد استفاده قرار ميگيرد. از اينرو تقويت آن به ويژه با استفاده از پرکنندههاي نانومقياس ميتواند منجر به وسعت دامنه کاربردي اين لاستيک شود. از گذشته تا به حال دوده به عنوان مهمترين و پرمصرفترين پرکننده تقويتي در صنعت لاستيک شناخته ميشود. با توجه به مشکلات مربوط به آن همچون آلودگي و سياه رنگ بودن، محققين به دنبال يافتن جايگزيني مناسب براي آن بودهاند. تلاشها براي بهبود هر چه بيشتر خواص لاستيکها با استفاده از نانورس همچنان ادامه دارد. بر اساس نتايج حاصله ميتوان پي برد که کارايي يک تقويتکننده جهت بهبود خواص فيزيکي-مکانيکي سامانههاي الاستومري به درجه پراکندگي پرکننده در ماتريس بسيار حساس است. در اين ميان ميزان پراکندگي لايههاي خاکرس در ماتريس وابسته به طبيعت ماتريس، طبيعت رس، عامل اصلاحکننده، ساختمان فازي هردو فاز و ميزان برهمکنش بين ماتريس و رس ميباشد. استفاده از عامل سازگارکننده می تواند سبب بهبود پراکنش لایه های سیلیکاتی در ماتریس گردد و از اینرو می تواند در بهبود خواص و کارایی لاستیک اثر قابل توجهی ایفا نماید.
در اين پژوهش مبانی تخریب حرارتی لاستیک هایپالون بر اساس بررسی مکانیسم تخریب در حضور عامل تقویت کننده و عامل سازگارکننده و همچنین مدل سازی این رفتار می تواند درک عمیق تری از رفتار حرارتی این لاستیک و همچنین نانوکامپوزیت های آن در اختیار قرار دهد و در کاربردهای مهندسی و پیشرفته راهگشا باشد. در این راستا، نانوکامپوزیت لاستیک هایپالون/ نانورس اصلاح شده به روش اختلاط مذاب تهیه شده است. اثر لاستیک طبیعی اپوکسید شده به عنوان سازگار کننده بر ریزساختار و همچنین پایداری حرارتی نانوکامپوزیت لاستیک هایپالون بررسی خواهد شد. به منظور بررسی اثر نانورس و عامل سازگارکننده در پایداری حرارتی لاستیک هایپالون، آزمون گرما وزن سنجی در محیط نیتروژن با نرخ های حرارت دهی متفاوت به انجام رسید. به منظور بررسی دقیقتر، از مدلهای تئوری نیز استفاده شد تا بتوان رفتار تخریب حرارتی لاستیک هایپالون مورد ارزیابی قرار گیرد. در این راستا از مدل هایی بر پایه تک نرخ حرارت دهی و چند نرخ حرارت دهی استفاده شد و پارامترهای مرتبط واکنش تخریب و انرژی فعال سازی تخریب محاسبه گردید تا از این طریق بتوان فرایند تخریب حرارتی لاستیک را در حضور نانورس و عامل سازگارکننده به نحو شایستهتری دنبال کرد.